ȘANSA TA ESTE EDUCAȚIA!
Învățământul în localitatea Cajvana datează din 1899, de-a lungul timpului, școala confruntându-se cu diverse probleme.
În perioada actuală, mutații din societate și din familia contemporană (problemele economice, problemele de relaționare între părinți și copii, timp redus petrecut cu familia, redistribuirea rolurilor, suportul social și emoțional redus, supraîncărcarea problemelor profesionale a părinților sau munca în străinătate etc.), determină mai multe lucruri emoționale la copii decât acest lucru.
La acestea se adăugă presiunea grupului, riscul consumului de droguri și a altor forme de dependență, metodele educative slabe și inconstante, supraîncărcarea școlară, disfuncțiile în evaluare și notare, frică de examene etc, constituindu-se în factori de stres pentru elevi care, din păcate, uneori evita confruntarea cu „problemă de ore”. Văzut din această perspectivă, absenteismul devine o problemă socială, un semnal tardiv al existenței unor probleme, o conduce care reflectă a structurată a lipsei de interes, motivație, încredere în educația școlară.
Problema principală cu care se confruntă Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana ține de rata de participare scăzută la Evaluarea Națională dar și de procentul celor care participă dar au medii sub 6.00.
Aceste probleme au fost identificate în urma analizei rezultatelor școlare din anii 2018-2019, 2020-2021.
Dintre cauzele identificate pentru procentele scăzute de participare a elevilor la Evaluarea Națională și procentele ridicate a notelor sub 6.00, menționăm:
- dezinteresul pentru continuarea studiilor;
- lipsa implicării familiilor;
- infrastructura IT insuficientă;
- lipsa unor platforme educaționale pe care să le poată utiliza atât elevii cât și profesorii;
Activități ce vor fi desfășurate în cadrul acestui proiect vor urmări motivarea adecvată a elevilor în vederea reducerii abandonului școlar, prin sporirea creativității și prin dezvoltarea competențelor de comunicare, lingvistice, informatică, socio - umane etc.
Obiective specifice ale proiectului:
O1: Creșterea ratei de participare la evaluarea națională cu 3% în următorii 3 ani
O2: Reducerea procentului de elevi care iau sub nota 6.00 la Evaluarea Națională.
O3: Prevenirea riscului de abandon școlar, prin participarea acestora până în anul 2025 la activități remediale și programe extrașcolare menite să creeze motivația pentru învățare.