Conflict Mediation: Innovative approaches to teaching, Roma, Italia
Am avut plăcerea și oportunitatea de a participa în perioada 11 – 15 noiembrie 2019 la cursul Conflict Mediation: Innovative approaches to teaching desfășurat la Roma , în cadrul proiectului Erasmus + Dialog între generații. Cursul a fost o oportunitate binevenită atât de învățare, cât și de împărtășire a experiențelor. Faptul că există o strategie la nivel european face ca problematica violenței școlare să nu mai fie una mai puțin scoasă în evidență în instituțiile de învățământ care se confruntă cu acest fenomen.
Învățarea de metode și tehnici noi și aplicarea acestora în mediul școlar, implementarea de programe, vor face școala mai sigură și-i va ajuta pe elevi în procesul de integrare. Experiența participării la activitățile proiectului de mobilitate Erasmus a fost pentru mine una unică, de o complexitate deosebită. Ca orice element nou ce apare în viața noastră, iată că, și această mobilitate a creat pentru mine, pe de o parte o stare de neliniște și nerăbdare iar pe de altă parte m- a provocat să ies din zona de confort pentru a învăța și a mă dezvolta. Am simțit cât de minunat este să poți crește profesional, cultural și mai ales personal în același timp. Faptul că, acest curs a fost organizat în aşa manieră încât informaţia să vină treptat ne-a permis să identificăm resurse pentru aprofundare şi exerciţiu.
Materialele prezentate au fost de mare ajutor în activitățile de dirigenție desfășurate la liceul nostru, pe problematica violenței școlare.
Timpul petrecut alături de oameni extraordinari a căpătat valențe deosebite pentru mine deoarece am simțit că fiecare zi împreună a fost una cu sens, cu semnificații profunde atât pentru activitățile profesionale cât și pentru viața personală.
Experiența ca profesori/cadre didactice în proiectul Erasmus+ este o experiență unică, pe care ar trebui să o încerce orice coleg. Erasmus este mai mult decât o experiență , este o posibilitate de a privi lumea cu alți ochi. Este șansa de a ne autodepăși și de a ne redescoperi, de a cunoaște și a învăța, de a ne face noi prieteni. Este o experiență care te definește, fiind nevoit să te descurci într-un mediu necunoscut și nou.
A fost o mobilitate frumoasă din care am avut foarte multe de învățat. În cadrul acesteia ne-am îmbogățit cunoștințele în domeniul conflictelor, bulling-ului și am descoperit oameni care s-au dedicat acestui domeniu cu mult profesionalism. Am învățat mai multe despre ce înseamnă conflictul, managementul acestuia, bulling-ul în special în rândul elevilor și al tinerilor cu vârste cuprinse între 12-18 ani. Am fost mulțumiți de acest curs oferit de programul Erasmus+ și recomand tuturor celor care vor sa trăiască o experiență nouă, frumoasă, din care cu siguranță vor avea mult de învățat!
Am cunoscut oameni minunați, formatori dedicați, am descoperit lucruri noi, am călătorit și am învățat. A fost o experiență de viață completă. Abia aștept sa fac parte, din nou, din acest program minunat. Eu mai vreau în Erasmus, colegii mei mai vor în Erasmus !
Oricine mă întreabă acum despre Erasmus aude din partea mea doar: "mergi", "merită", "du-te"!”
Prof. Robu Nicolae
Prof. Ciotu Iulian
Prof. Ing. Crăciun-Pîțu Marius